Империята на Мун: ТОМАС ГАНДОУ

ИМПЕРИЯТА НА МУН, МУУН
Грешки в критиката на ТОМАС ГАНДОУ
империята на мун империята на мун империята на мун империята на мун муун муун
Томас Гандоу в книгата си, "Империята на Мун", не прави нищо друго освен да разпространява отдавна опровергани лъжи. С критиката си относно Преподобния Мун, Томас Гандоу вкарва омраза, страх и предразсъдъци в сърцата на хората. Толерантността, любовта, разбирането към другите са далеч по-добри методи от тези които предлага Томас Гандоу.
Томас Гандоу "Империята на Мун" муун
Ако преди 30 години д-р Мун е често неразбиран и критикуван, то днес, държавници, нобелисти и религиозни лидери по цял свят признават усилията за постигането на Световен Мир на 88 годишния Сан Мьон Мун. Днес вече на никого не изглеждат наивни или фалшиви идеите на д-р Мун, че световен мир може да се постигне само на основата на междурелигиозен диалог и помирение.


Томас Гнадоу е самият представител на протестантска секта и намеренията му са явно предубедени по отношение на д-р Мун. Но фалшивата негативност е явна от противоречията още в първите страници на книгата му. На едната страница той описва Обединителите (Мунистите), като много затворено сектатнско общество. На следващата страница Гандоу ни плаши, че Обединителите били много отворени и работели с всички. На едната страница той ги описва, като отделящи се от родителите, а на следващата страница ни плаши, че Обединителите правели семинари за хиляди родители и родителите били много вдъхновени. Съжалявам, но това са много нагли, фанатично лъжливи, дори подсъдими методи за негативна манипулация. Не смятам, че ние Българите сме чак толкова глупави, че да не можем сами да проучим и да си направим изводите. Всеки от нас знае, че новите, успешни и прогресивни религиозни учители винаги са били много преследвани и обвинявани преди историята да оцени приноса им.

Нека видим фактите: Д-р Мун е инициатор и спонсор на много ключови проекти за постигането на мир в различни области на културния живот. Той желае да мобилизира религиите, политиците, учените, туризма, спорта, изкуствата, образованието, медиите и технологиите с цел изкореняване на културата на войни и омраза и появата на нова култура на мира, наречена от него Култура на сърцето и съвестта. Той прави много повече за мира и светлото бъдеще на човечеството отколкото което и да било правителство.
„Ние сме изправени пред спешната задача да преодолеем многобройните препядствия за световния мир. Аз имам план за разрешаването на тези фундаментални проблеми. Аз отдадох целя си живот за тази цел…“ – Сан Мьон Мун

Томас Гандоу "Империята на Мун" муун
Точно тесногледите критици, днес се оказват в позицията на пречка за постигането на мир. Другата основна идея на д-р Мун е, че само на основата на здрави семейства може да се изгради здраво и мирно общество. Милионите семейства които той е вдъхновил, днес са явно доказателство за практическата ценност на учението му за днешното ощбество и за възстановяването на семейните стойности.

Международните бракове които д-р Муун е вдъхновил, са шокирали, и предизвикали скандал преди 40 години, но днес те са нещо нормално, и младото поколение е освободено от предразсъдъците и ограниченията в сърцата на предците си. Днес все по явна е нуждата от усилия за преодоляване на международните, междурасови, междурелигиозни и етнически предубеждения, а д-р Мун е явен шампион във тази област.

Томас Гандоу "Империята на Мун" муун
Каква е мотивацията на Томас Гандоу в написването на Империята на Мун? Какви са собствените му сектантски предубеждения? Защо въпреки уш обстойните източници на информация Гандо, заслепен от предубежденията си, не схваща обективната реалност за приноса на д-р Мун?

Фалшивият образ представен в Империята на Мун
Томас Гандоу "Империята на Мун" муун
Изкривяване на факти, изопачаване, лични предразсъдъци на Лютеранския пастор, Томас Гандоу, който в невежеството си се опитва да критикува един от най-видните ралигиозни лидери на съвременната история. „Има много неразбиране в медиите относно работата на Преп. Муун, но той и семейството му практикуват това което проповядват; живот за благото на другите и изграждане на здрави семейства,” заяви Пастор Берет от Божията църква в Чикаго.Томас Гандоу не прави нищо друго освен да разпространява отдавна опровергани лъжи, негативности, и вкарва омраза, страх и предразсъдъци в сърцата на хората. Тук е представен обективен поглед на това което Гандоу представя в книгата си "Империята на Мун /Муун" и реалните факти.
Томас Гандоу "Империята на Мун" муун
ПРЕДГОВОР
През ноември 1994 г. отделът за външноцърковни отношения на Московската патриаршия провел семинар на тема "Сектантските движения от корейски произход в Русия". Гандоу изплзва тази история за да се опита да изгради негативен образ на Организацията на д-р Мун. Но нима Библията ни учи да се събираме да говорим лошо срещу другите? Защо това се е превърнало в основно занимание на много от днешните, "Сектантски" в душата си, църкви?

Истинското значение на думата "Секта" е разделение, а какво друго през историята освен взаимните критики е довело до всички деления, на вече над 2000 християнски секти. Както и описаната случка показва, д-р Мун е този който иска да пробие тази стена от сектантски (разделящи) предразсъдъци и намери пътя на диалога и сътрудничеството с общи цели за доброто на човечеството.

Веднага Томас Гандоу дава отговора. "Представители на християнските църкви се срещат, за да обсъдят един от общите си проблеми..." Да, огромен проблем, просто някои иска да говори с тях и да ги покани на събиране или дискусия. И точно в това им бил проблема, "и двете страни започнали да получават писма от "Асоциация на светия дух за обединяване на християните от цял свят" с покана нейни представители да бъдат включени сред участниците в семинара."


Истината е че Преподобния Мун инвестира 95% от средствата на организациите си за междурелигиозен диалог - целейки да премахне бариерите, предразсъдъците, тесногледието и егоизма, които парализират вярващите.

Представям си паниката, "Леле, някои иска да ни покани да си сътрудничим"... Нека някой нормален човек да ми обясни, какво точно е притеснението им? А сетих се, като няма причина за паника даи ние да изфабрикуваме такава. И хоп, воала, написваме набързо: "Оказало се, че бащата на един от тях - дълбоко вярващ християнин, осмелил се да критикува ... и бил убит от неин привърженик." Нали го написахме, че кой го интересува факта, че в никакви архиви не съществува регистрирана такава случка, нито пък се споменават имена.

Но в България се е стигало до нахалството дори да се споменават истински имена във подобни фабрикувани лъжи. Майката на Беки от Русе се видя в чудо, че за найната дъщеря се пишеше как била убита в сектата на Муун, при условие че си е жива и здрава. А ходи обяснявай. В друг Български вестник пишеше, че за да те приемат в сектата на Муун, трябва успешно да се самоубиеш. Един привърженик пробвал 5 пъти безуспешно, и по тази причина не бил приет. За мен това беше страшно смешно, но някои явно му се връзват. В същото време никой не си даваше сметка, че тези наивни негативни фабрикации бяха диктувани от Комунистическите сили в Държавна сигурност. Под техен натиск вестниците пишеха описваха всякакви черни образи на Корееца и неговите последователи.

Гандоу продължава: "Асоциацията на светия дух" имала и друго название - "Църква на обединението", или "Църква на Мун". Въобще не го интересува, че такова название няма, а го използват такива като него в желанието си да критикуват. Това което сме свикнали да чуваме под името "Обединителна църква", а не както Гандо я нарича "Църква на обединението", всъщност не е църква, а Асоциация за обединение на християнството. С други думи Асоциация целяща да премахне сектанството, разделенията и омразата.

Но Гандо е твърдо решен да продължи с фабрикациите си. Откъде произхожда това наименование, продължава той. В средата на 70-те в американските средства за масова информация започнали да използват термина "мунисти" (moonies). В печата се умножавали историите...


Да тази информация е стара, и отдавна нещата в САЩ са се променили. Както и самия Гандоу по-нататък в книгата си ще признае, днес вече в САЩ не се гледа на Муун и движението му като на "Секта", напротив Муун се ползва с огромно политическо и медиино признание.


Преследване с политически натиск
Иронията е, че точно политици като сенатор Боб Дол, изиграли основна роля в преследването и негативността срещу д-р Муун, днес са променили менението си и го подкрепят. Да напомня, Сенатор Боб Дол използва политически натиск за да вкара д-р Муун в затвора за уш неплатени такси. След което много християнси пастори се вдигат в защита на преподобния Муун поради факта че по закон църквите на плащат данък. Още повече, че по закон той може да бъде осъден само ако данаците надвишават 7000 долара, а в неговия случай сумата е била по-малка. Д-р Муун е освободен и оправдан, но невежи критици като Томас Гандоу им стига просто да изровят кавото и да било без да проверят правилно фактите, само за да могат да очернят които не им е изгоден.

Мотивите на Томас Гандо
И както ни е ясно, той самия си има достатъчни егоистични мотиви за това. Но едва ли мотива, че това е друга вяра, а не неговата, оправдава тези му неморални методи. А по-натам в книгата му ще видим, че той доста умело ги използва. Но за едно е прав, "Обединителите" както мунистите сами се наричат са много саможертвени и добри хора: в студ и жега, в дъжд или сняг, от ранно утро до късна вечер те продавали или свидетелствали неуморно и без да се оплакват. Какво лошо може да намери човек в това? Може би това е една от причините защо те създават много добри семейства и са изградили в себе си много добър, любящ характер, невероятна толерантност и способност да отвръщат дори на злото с добро.


Факта че те го правят по собствено желание и съвест показва, че Сан Мьон Муун наистина е открил разрешение на един от най-сериозните проблеми на съвремието - проблема за възпитанието на характера и съвеста у младите хора.

Може би поради този факт много правителства и министерства в света започват да приемат неговите програми за Образование на характера в училищните си системи. За пример, в Русия над 10 хиляди училища използват успешно такива програми. Както учителите така и учениците са възхитени от тях и ефекта им. В няколко бивши Съветски републики тези програми са приети точно поради обединителния им дух. Те не прокарват критика към нито една религия, а напротив изтъкват моралните ценноти и поуки от всяка. Това е много полезно там където има население с различни религиозни традиции; будисти, християни и мюсулмани, живеещи заедно. Сектантски учебници биха внесли само напрежение в такива общности. Единствено обединителното разбиране на д-р Муун може да премахне тези сектантски напрежения и предразсъдаци.

Гандоу пише: Предпочитали да не говорят за своята принадлежност към сектата и само в отговор на пряк въпрос те си признавали, че са мунисти. Това е нелепо, нима преди да си го питал Будиста или хрисиянина трябва да заявява, че е такъв дори когато е продавач на щанда? Нима като отидете да си купите хляб ви интересува вярата на продавача? Гандоу, Гандоу, по голям сектант от теб не съм виждал. Наистина е жалко, ако има хора които четат книгата му и не усещат как той просто ни промива мозъците с негативност, омраза, предразсъдъци и какво ли още не... все нечисти и недобри неща. По скоро е срамно за такъв като него да се нарича християнин. Библията казва, че за такива които лъжливо злословят и прокарват раздор нама място в Небесното Царство. Библията нарича вкарването на раздор и критиката, "делата на плътта", които ни водят към Ада.

Точно последователите на Сан Мьон Муун обичат и приемат всички независимо от вяра, раса или националност. Гандоу сам пише за "Обединителите": всяка критична информация за Мун преминавала покрай тях, без да докосва съзнанието им, а на поставените въпроси предпочитали да не отговарят. Кой зрял нормален човек би отговорил на критик който не знае дори за какво говори? Самия д-р Мун никога не критикува, а по-скоро търси начин да спечели сърцето дори на критиците. Това е пътя на истинската любов. Библията казва, че желанието на духа е само любов, истина и добро. Гандоу иска да изкара това за зло, но Библията казва, че желанията на плътта ни водят към разпри, кавги, критики и спорове, а той е доста добър в тази насока. Гандоу явно често използва в книгата си ефекта на огледалния образ. Да виждаш и проектираш в другите собстените си лоши характеристики. Той е този който само може "да предава" и у него явно работ т.н. "ефект на включения магнетофон" - натискаш копчето, записът се включва и независимо от всичко, си свири докрай. Както постоянно в книгата му ще видим, той няма никаква способност да изслуша другите и разбере сърцето и истинските им вярвания и мотиви. Обединителите за разлика от него имат тази способност, понеже работят с всички хора, от всички обществени области, религи, раси и култури. Понеже самия Гандоу няма тази способност той явно не я е оценил в тях. Но нека бъдем честни, това от което човечеството се нуждае е точно да имаме отворено сърце към различните, да можем в диалог да откриваме общото и ценното за всички ни. Предразсъдъците и бързите критики не са довели до нищо добро в историята. Единсвения резултат от тях е бил войни, насилие и терор, от по-силните към по-слабите. Малко ли ни е историческия пример на Инквизицията, че сега да се нуждаем от Гандоу да я възобнови.

Тук идваме до дъното на изкривените представи на Гандоу.Той описва един страховит сектантски сценарии, какво били последователите на д-р Муун. Но това не е нищо повече от негова измислица която той самия ще опровергае като неверна с фактите които изнася на следващата страница. Не е възможно от една страна това да са хора откъснати от обществото, срещу родителите си, а в същото време да работят с всички сфери на обществото, и да правят семинари за десетки хиляди родители. Да не говорим, че точно от родители на "Мунисти" постоянно съм чувал оплаквания срещу неверните критики, негативности и лъжи. Родителите на последователите на д-р Муун се явяват най-големите поддържници и свидетели за добродетелите на организацията. Само му чуите измислиците на Гандоу: При мунистите човекът е напълно потопен в живота на малък колектив и само дотолкова има отношение към външния свят. Границите на личността вече не съществуват - има само общоколективен стереотип на поведение, който определя всичко. Познатия образ за Секта, но дали той отговаря на реалността в организациите създадени от д-р Мун? Фактите показват точно обратното; отворени към всички, работещи във всички сфери на обществения живот, най-малкото влизащи в някакъв стереотип поради факта че движението му обхваща хора от всички култури и сфери на живот. Но едно нещо е характерно за обединителите; винаги те са много добри, съвестни хора, с прекрасни семейства хора.

Гандоу говори за изкуствено предизвикан колективен аутизъм. Понеже той самия не е аутруист, което е видно от отношението книгата му, то и тези които са алтруисти са изкуствени според него ... Нормално, егоиста никога не може да си представи как алтруистите са естествени. Но щом са алтруисти, значи са естествени, това е в основата на алтруизма, отвореност и искрено сърце на живот за другите...

Той прави огромна грешка, не може да се генерализира, особено когато говорим за Обединителното Движение, говорим за стотици организации включващи почти всички области на обществения живот. Включвени са и хора от всички възможни раси, нации и култури, така че всяко генеларизиране би се оказало доста субективно. Но да се изкарва алтруизма, любовта, и живота за другите и обществото като нещо лошо, това вече е прекалено. Ето още една сектантска митология: В пресата постепено станали обичайни съобщенията за безутешни родители, чиито деца ги напуснали и отишли при "единствените истински родители" - Мун и неговата жена; за осакатената съдба на хиляди юноши и девойки, за съвременните робовладения и лагери зад бодливата тел, където се намирали сектантските колонии и където входът за "външни лица" (т.е. за родители и близки на сектантите) бил забранен. Описателно нали? И доста страшничко звучи.

Но преди да приемете тези измислици за верни попитайте родителите на членове, и ще разберете точно обратното. Самите родители са срещу тези лъжливи измислици. Много голяма рядкост е днес да откриеш родители на членове на Обединителното Движение, който да не са положителни и одобряващи дейностите на д-р Муун. Да, в началото докато не знаят от собствено преживяване накои родители са стресират и биват обхванати от страх поради тези фалшиви критики, но те скоро разбират истината чрез лично преживяване. Гандоу би бил по-скоро разпънат от такива родители преживели толкова фалшиви страхове поради книги като неговата.

Тук Гандоу превключва от страховития образ на секта, към вкарване на страх поради големите постижения на д-р Муун и Обединителното движение. Той полага огромни усилия да извърти всяко добро постижение в нещо страховито и заплашително, но това което всъщност прави изглежда нелепо, смешно и жалко. Особенно жалка е точно целта му да направи хората от страх да не желаят дори да чуят и разберат сами за какво става дума. Защо? Ами ако разберат ще им е ясно че това е нещо добро, така че той на всяка цена трябва да предотврати това да стане. За целта Гандо систематично извърта всяко добро по сатанински умел начин в нещо зловещо.

Известността на Мун се разпространявала, продължава книгата. Неговата империя на милиони долъри, търговските му предприятия, връзките с Централното разузнавателно управление на Южна Корея (КЦРУ). Да, има обвинително дело по този въпрос повдигнато от ляв политик в САЩ, което се оказва просто политическа схема за постигане на рейтинг, без никаква обвинителна основа. Никой никога не е могъл да упражни контрол върху д-р Мун освен разбира се Бог. Преподобния Муун е готов да премине през всяко изпитание и критика само за да постигне Божия идеал. Човешки сили и интереси не могат нито да го подкупят нито да го отклонят. Това е най-изумителното в неговите постижения. Той е успял да изгради цялата тази система в служба на Бог и човечеството без да дойде под влиянието на нито една корунприана схема или интереси в този Сатанински свят. Преп. Муун обаче разбира, че за да промени светът според Божията воля той трябва да изгради независима структура, по-силна от тази на комунизма, по-силна от влиянията на мафията, по-силна дори и от християнския фундамент, за да може да осъществи това което християнството не е успяло досега - Божия свят на мир, хармония и любов на земята; свят без корупция и егоизъм. Спор относно мотивацията и добрата цел на усилията на д-р Мун няма, обикновенно спорът опира до въпроса: Възможно ли е или не изграждането на такъв свят? Ще успее ли Сан Мьон Мун в тази си прекрасна цел или не?

В западните вестници е сензация съобщението, че Мун открито и недвусмислено се обявил за месия. Трябва да се допълни обаче, че още по голяма сензация бяха множеството послания от духовния свят изпратени от основателите на основните религии; Исус, Буда, Конфуции и Мохамед. В тези послания те заявяваха пълната си подкрепа за работата на д-р Муун, и тяхното признание на неговата месиянска роля. Те категорично заявяваха желанието си последователите им да се обединят на земята, както те са обединени в духовния свят. Основателите на основните религии призоваваха последователите си да се опитат да разберат учението на преп. Мун, и активно да подкрепят неговите усилия.

Както вече споменахме, невежите критици доста раздухват процеса срещу Мун за неизплатени данъци и присъдата над него, без да отбелязват факта, че тя е била отменена. Регистрирана по това време като църква, неговата асоциация не се облага с данъци. Делото е било чисто политическо издевателство, кеото всъщност обръща много християнски пастори в защита на д-р Муун. Разбира се, че вместо звездата му безславно да залезе... Движението Мун станало още по-ефективно. И точно от годината на оправдаването му, 1985, започва неговия апогей в социалното и политическо всияние което той оказва на САЩ. Точно това влияние се оказва решаващо за блокиране експанзията на Комунизма, идеологическото разобличаване, и постигане на военно превъзходство над СССР, кеото води и до икономическия колапс на Комунистическата система.

Сега Обединителното движение работи главно за развитието на мрежа от религиозни, политически, културни и икономически организации. Неща нямащи нищо общо със понятието и представата за сектата. Организациите на д-р Муун са получили специален статут в Обединените Нации (ООН), като организации с огромен обществен принос.

Муун не е просто религиозен водач, а обединител на човечеството. За 20 години той създава световен фундамент целящ постигането на световен мир и ефективното разрешаване на най-належащите проблеми на съвремието.

Чрез основаните от него Вашингтон Таймс и организацията за "Победа над Комунизма" той се превръща в основната сила за мирната победа над Комунизма. Над 90% от финансите на организациите му отиват за междурелигиозен диалог.

Обединението на наука и религия е също в центъра на усилията му. Десетократия конгресмен, преп. Уолтър Фаунтрой отбеляза: „Аз подкрепям напълно преподобния д-р Сан Мьон Муун, защото той влага всичките си финанси и целия потенциал на организациите му за две основни цели; мирът и семействата.”

Днес: дори критиците подкрепят.

През 2004 г. ООН излезна с резолюция, за невъзможността да се премахнат световните напрежения и войни без активната подкрепа на религията. Диалога между религиите е ключа към разрешаване на световните комфликти. ООН призна Преп. Сан Мьон Муун като лидер и шампион в областа на Междурелигиозния диалог.

Д-р Муун е постигнал успех в тази и много други области, какъвто едва ли някой друг би могъл дори да си представи за възможен. Сенатор Лари Преслър заявява, „Моето възхищение от Д-р Муун и съпругата му нарасна безизмерно. Неговата енергия, визия и отдаденост на каузата на мира са несравними в историята на човечеството.”

Какво ще запомни историята? Дали историята не ще запомни критиците и преследвачите не с друго, а че са спомогнали да се изпълни пророчеството: "блаженни гонените заради правдата, защото тяхно е небесното царство"?

Може би просто не е възможно да направиш добри неща за света без да минеш през преследване и критика. Така е било с Мартин Лутер Кинг Младши, Ганди и много други като Д-р Муун, дори Исус е бил обвинен за секта и ерес и разпънат.

През 2004 и 2005 Сан Мьон Муун получава почетни награди, Корона на Мира, от Американския сенат и от Корейския парламент. Муун е признат за почетен гражданин на много щати и градове в САЩ. Едни от най-елитните университети в света му връчват Докторска титла за приноса му към мира. Нобеловата комисия се подготвя да оцени безпрецедентния принос на Д-р Муун за Световния Мир с Нобелова награда за мир.

империята на мун империята на мун империята на мун империята на мун муун муун муун империята на муун

"Най-успешната нова религия на миналия век"
Изпълнителния директор, на Института за изучаване на Американските религии, Гордън Мелтън, нарича движението на преп. Муун, „Най-успешната нова религия на миналия век.”

Пътя към мира "The Path of Peace"

Сенатор Амос Броун: "Той бе винаги неразбран. Същото се случи и с Мартин Лутер Кинг, което се случва и с д-р Мун." Посланието му за мир заплаши тези които са религиозно тесногледи. Някои му отвръщат с нетолерантност, но той продължава да прегръща лидери от всяка вяра, инвестирайки себе си и движението си за да обедини общностите на вярата. "Той е човек с визия, но и с желанието и способността да направи тази визия реалност. Има и други религиозни традиции които имат средствата, но нямат волята и желанието, но д-р Мун определено е много твърд в решеността си." Джон Уинфрей, Старши пастор в Баптистката църква: "Той може да обича хората които не се съгласяват с него. Това е нещо голямо. Има много малко такива духовно велики хора, които могат да прегърнат някой с абсолютно противоположна вяра и да говорят с него."

Д-р Мун твърди, че Междурелигиозен съвет в ООН е пътя за спиране на световните конфликти
Преп. д-р и г-жа Мун със Бившия президент на Коста рика в Палата на мира, Чон-пьонг, Кореа. Президенти нобелисти, признати учени и религиозни лидери посещават д-р Мун в Палата на мира.
Кореецът, Сан Мьон Мун, сега на 89 години, обещава да доживее 100. Той е твърдо решен да доведе няколко световни промени. Първо, да гарантира създаването на Междурелигиозен парламентарен съвет в ООН; Да гарантира кооперирането на световните религии в усилията за мир; Да издигне нов модел на световно управление по-добър от Демокрацията; Да премахне световните граници; Да създаде световна магистрала със супер бързи влакове; Да премахне пропастта между бедни и богати; и да спре аморалността като издигне семейните ценности. Няколко от идеите му са вече подкрепени от световни глави и правителства.
Томас Гандоу "Империята на Мун" муун

No comments: