Теолози за Муун

Какво казват другите за д-р Муун?

Изпълнителния директор, на Института за изучаване на Американските религии, Гордън Мелтън, нарича движението на преп. Муун, „Най-успешната нова религия на миналия век.” Вестник Ню Йорк Таймс го нарича „Пророк”, „Горящ храст не нуждещ се от плочи” (Август 2006). Тук са представени само няколко от хилядите изказвания на политици, учени и теолози възхищаващи се от постиженията и усилията на д-р Сан Мьон Муун.

Изказвания на религиозни учени и теолози

Йосиф Фишър
Йезуитски свещенник и религиозен социолог, Автор на книгата Святото семейство на Татко Мун

От статията Брака, Семейството, и Сан Мьон Муун:
Докато брачните съветници и пасторите трият ръце в недоумение пред разпаднето на семействата, Обединителната църква предлага разрешение. Семействата с център Бог не е просто красив лозунг или духовен идеал предложен от църковните лидери. Това е есенцията и корена на общността на вярващите в църквата. Това е също дълбоко мотивираща система за възстановяване на брачната вярност и семейната стабилност в съвременното общество.Каквото и да казват като критика за Обединителната църква като социално и религиозно движение, трябва да се признае неговата систематична програма за възстановяване на морала, сексуална чистота преди брака, молитвена подготовка за създаването на семейство, готовност да се приеме водене при избора на партньор, брачна любов отразяваща любовта на Бог, и предаване на духовно съвършенство на децата. Обединителната църква подчертава, че религията е моралната свръзка за семейната солидарност, и че семейството е моралната основа на обществото.

Д-р Харви Кокс
Протестантски теолог, Харвърд Дивинити Скул

Това е движение което съумява да комбинира религиозна универсалност, Петдесятна активност, любящи и подкрепящи семейства и програма възнамеряваща да изгради царството Божие на земята. Такава потентана комбинация не може да бъде отхвърлена лековерно.

Д-р Ниниян Смарт
Професор по Съвременна религия, Калифорнииски университет в Санта Барбара, US

Забележително е колко отворени и свободни са конференциите които д-р Муун спонсорира. Той напълно оценява, което се вижда от действията му, същноста на науката. Неговото първо и най-голямо постижение е отдадеността му за отворено общество на учени и религиозни лидери. Той винаги се стреми пламенно да приобщи Будисти, Евреи, Хиндуисти, Мюслмани, Християни и много други на своите събирания. Въпреки че той и последователите му утвърждават истинноста на техния светоглед, това по никакъв начин не им пречи да дадът свобода в най-висша степен на тези чиито традиции се различават от неговите идеи.


Сенатор Амос Броун: "Той бе винаги неразбран. Същото се случи и с Мартин Лутер Кинг, което се случва и с д-р Мун." Посланието му за мир заплаши тези които са религиозно тесногледи. Някои му отвръщат с нетолерантност, но той продължава да прегръща лидери от всяка вяра, инвестирайки себе си и движението си за да обедини общностите на вярата. "Той е човек с визия, но и с желанието и способността да направи тази визия реалност. Има и други религиозни традиции които имат средствата, но нямат волята и желанието, но д-р Мун определено е много твърд в решеността си."

Джон Уинфрей, Старши пастор в Баптистката църква: "Той може да обича хората които не се съгласяват с него. Това е нещо голямо. Има много малко такива духовно велики хора, които могат да прегърнат някой с абсолютно противоположна вяра и да говорят с него."



„Има много неразбиране в медиите относно работата на Преп. Муун, но той и семейството му практикуват това което проповядват; живот за благото на другите и изграждане на здрави семейства,”
- Пастор Берет от Божията църква в Чикаго

The Path to Peace p1 - Пътя към мира (1 част)

"Запознайте се с обхвата на дейностите на д-р Мун. Учете, за да разберете виждането, което той предлага за бъдещето, и тогава решете за себе си дали виждате Божията ръка зад всичко това."
- Д-р Фредерик Зонтаг от Колежа Романа

No comments: