Шествие на Милион Семейства

„Нацията на Исляма” проведе „Шествие на Милион Семейства” във Вашингтон с подкрепата на Обединителното движение



Шествието на Милион Семейства бе интер-деноминационно рали за мир. Присъстващите семейства получиха благословия в масова брачна церемония. „Ние заставаме днес на това място за да говорим за истинските семейни стойности”, заяви Ал Шарптън, виден християнски лидер.


Нацията на Исляма е специфична Ислямо-християнска религия на чернокожото общество в САЩ. Те четът както Корана така и Библията, и призовават черното население да издигне собствения си морал. В миналото обаче те често са обвинявани за изказвания срещу бялата раса. Когато един от ней-видните им оратори, Малкълм Екс (Malcolm X), призовава за мир и разбирателство между всички раси и религии той бива убит по нареждане на ръководството.

Ирония или не, днес лидерът на „Нацията на Исляма”, Преподобния Луис Фаракан, отново поема мисията да промени отношението им към другите раси и религии. Фаракан организира Марша на Милион Семейства като съвместно рали с организацията на д-р Сан Мьон Мун, основателя на Обединителната църква. Обединителното движение доведе на подиума пред Капитал Хил видни представители на Християнския свят, Хинду, Будисти и Евреи.

Истината е, че лидерът на Нацията на исляма е силно вдъхновен от постиженията на д-р Мун междурелигиозния диалог. Фаракан многократно призовава десетте милиона свои последователи да работят в сътрудничество с организациите на д-р Мун. В много от своите речи той директно говори за теологически идеи дълбоко залегнали в Обединителната теология: Концепцията, че Гехопадението е сексуално, че Исус не трябваше да умре а да бъде приет.

Д-р Сан Мьонг Муун и неговата съпруга развиват ненадмината световна дейност за мир и междурелигиозно коопериране. Чрез основаните от него Вашингтон Таймс и организацията за "Победа над Комунизма" д-р Муун се превръща в основната сила за мирната победа над Комунизма. Милиони обществени, политически и религиозни лидери са докоснати от неговата дейност. Милиони са вдъхновени от него да създадът семейства изпълнени с истинска любов и възпитат децата си в живот за другите. През 2004 Американския сенат им връчва почетната награда Корона на Мира.

Д-р Муун организира многобройни ралита за мир в Израил, вдъхновявайки за сътрудничество християнски, мюсулмански и Еврейски лидери, за да изкорени предразсъдаците и омразата на основа на вяра. Междурелигиозния диалог е ключа към разрешаване на световните комфликти. .



ООН призна Преп. Сан Мьон Муун като лидер и шампион на Междурелигиозния диалог. Над 90% от разходите на организациите му отиват в тази насока. Но неговите усилия са признати в още една сфера - Семейството и семейните стойности.


Днес видни чернокожи в САЩ са членове на Нацията на исляма: например рапъри като Sadat X познат като Derek X от групата от New Rochelle. Мохамед Али също е член на тази религиозна група. Интересно че в САЩ по начало чернокожото население уважава д-р Мун както за междурелигиозната му дейност, така и за усилията му по отношение на правата на човека. Но с най-голямо уважение там той се ползва от политическите кръгове и особенно Републиканците. Президенти като Рейгън, Форд, Буш винаги са изразявали признателността си и подкрепата за неговите усилия.


No comments: